ИНХАЛАЦИИ И ИНХАЛАТОРИ
 
Настинките, които са особено чести в есенно-зимния сезон, доставят много неприятности на всекиго. Особено уязвими през този сезон са децата. Главоболие, кашлица, хрема - тези симптоми са познати на всички. В света на модерните технологии и развитието на фармацевтичната промишленост, мнозина предпочитат за лечение на обикновена настинка таблетки, сиропи и прахчета. При това, те понякога забравят, че често такива лекарства, осигурява терапевтичен ефект върху някои органи, но могат да имат неблагоприятно въздействие върху други. С особена сила това важи при децата, хората със съпътстващи заболявания и по-възрастните пациенти. Методът на лечение на дихателните пътища с инхалатор (небулайзер) е признат като много ефективен и безопасен. Инхалаторната терапия дава възможност за бързо въздействие върху зоната на възпаление посредством високи дози лекарство, което от своя страна повишава ефективността на провежданото лечение и понижава риска от странични въздейстия върху другите органи. Според клинични данни възстановяването настъпва 1,5 - 2 пъти по-бързо, при това можете да намалите употреба на обичайните таблетки и сиропи. Използването на инхалационна терапия в домашни условия ще помогне за по-бързото преодоляване на пристъпа на задух при бронхиална астма, както и за предотвратявне на обострянето й. По този начин в някои случаи е възможно да се избегне болничния престой. Инхалаторната терапия е най-икономичният начин за лечение от гледна точка на целевото изразходване на лекарственото вещество.
Най-често в домашни условия се използват два вида инхалации:
 • на пара,
 • с помощта на специални устройства - инхалатори (небулайзери).
Ефектът на парова инхалация е основан на въздействието на горещата пара. При него дихателните пътища се овлажняват и се постига добър отхрачващ ефект. Имайки предвид, че частиците пара са достатъчно големи, те се отлагат основно в устната кухина. Лечението на възпаления на долните дихателни пътища, като трахеята и бронхите, не е ефективно. Освен това винаги съществува риск от изгаряне с гореща пара на лицето и лигавицата на дихателните пътища. Паровите инхалатори са противопоказани за деца под една година. Преди провеждане на инхалация с пара на деца в предучилищна възраст, първо трябва да се консултирате с лекар.
 
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ – ИНХАЛТОР (НЕБУЛАЙЗЕР)
 
Поради лесната си употреба и добрата ефективност при терапия на горните и долните дихателни пътища, широко разпространение придобиват инхалаторите (небулайзерите). Небулайзер (от лат. nebula – мъгла) – устройство, което преобразува течно лекарствено вещество във фин аерозол. Частиците на получения аерозол имат размер 2-6 микрона. Те са толкова малки, че по време на вдишване може да проникват дълбоко в бронхите и осигуряват терапевтичен ефект на правилното място.
Има три основни типа инхалатори:
 • компресорни,
 • ултразвукови,
 • електронно - мрежови (MEШ-инхалатори).
При компресорните инхалатори (небулайзери) пулверизирането на лечебния разтвор се постига под влиянието на въздушна струя. Те се състоят от компресор, който е източник на въздушен поток и пулверизационна камера, където течността се превръща в аерозол. Тези важни части на инхалатора определят неговите характеристики.
 
 
Компресорните инхалатори са признати за "златен стандарт" при инхалационната терапия поради тяхната надеждност, лесната им дезинфекционна обработка, възможността им да работят с всякакъв тип медикаменти. Всички стандартни разтвори за инхалация могат да бъдат използвани в компресорните небулайзери. При инхалационната терапия на DR.FREI® се използват иновативни технологии и решения, за постигане на максимална ефикасност и удобство при профилактика и лечение на дихателната система. Мощен компресорен инхалатор с подвижна клапа DR.FREI® Turbo 100 – позволява
регулиране на скоростта на въздушния поток. Капацитетът на инхалаторната струя е 0,2 - 4 мл./мин., а
обемът на контейнерчето за лекарственото вещество е 2 - 5 мл. Размерът на частиците е 3 - 6 микрона. В комплекта са включени маска за възрастни и маска за деца. В категорията на компресорните инхалатори има и специални предложения за най-малките - DR.FREI TURBO CAR и TURBO TRAIN - специално разработени технология и дизайн за деца - всеки един от тези инхалатори е направен така, че лечението на детето да бъде по-ефективно и до колкото е възможно и забавно.
 
 
Ултразвуковите инхалатори превръщат течността в аерозол с помощта на високочестотна вибрация. Такива устройства обикновено са компактни и безшумни, което ги прави изключително подходящи за деца. С помощта на ултразвуковите инхалатори може да се инхалират големи обеми течност (20-30 мл за 20-25 минути), но има множество данни, че някои лекарствени вещества (като антибиотици, стероиди и др.) се унищожават от ултразвука, като по този начин се намалява ефективността на лечението. Освен това, недостатък на ултразвуковите инхалатори е високата им цена.
 
Електронно-мембранни инхалатори (MEШ- инхалатори) – последно поколение инхалатори, съчетават предимствата на ултразвуковите и компресорните инхалатори. Механизмът на действие на мембранния небулайзер се осъществява благодарение на вибриращ пиезоелектричен елемент (трансдюсер), който предава високочестотни вибрациите на специална метална мембрана.
В резултат на това инхалационният разтвор се "пресява" през микроскопичните отвори на мембраната, образувайки аерозол. При това честота на трептене на пиезоелектричния елемент (117 kHz) e по-ниска от честотата на трептене на ултразвуковия небулайзер (1-2 mHz), затова лекарственитe вещества не се разрушават. Цената на тези небулайзери е най-висока, но качествата им несъмненно я оправдават. Те изискват внимателна поддръжка и почистване след всяка инхалация, но едновременно с това имат изключително висока ефективност. Предвид безшумната им работа и възможността за работа с оптимален ъгъл на настройване на инхалаторната струя ≥75° ги прави особено предпочитани за терапия в детска възраст.
 
КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИНХАЛАТОР (НЕБУЛАЙЗЕР)
 
При избора на инхалатор е важно да се знаят някои технически характеристики на устройството, които влияят на ефективността на лечението. Основни характеристики на небулайзера:
Размер на частиците на аерозола. В съвремените инхалатори размерът на аерозолните частици е 2-5 микрона. Като цяло, колкото по-малък е размерът на частиците, толкова по-дълбоко в дихателните пътища прониква лекарството. Съвременните инхалатори могат да произвеждат аерозол с предварително определен размер на частиците, за да може лекарството да достигне до точно определен отдел на дихателната система – там където е необходимо действието му. Устройства, снабдени с такава функция ефективно се използват за лечение на заболявания, както на горните, така и на долните дихателни пътища.
Инхалатор DR.FREI® Turbo Car – разполага с Технология за регулиране на размера на частиците, която позволява да се произвежда аерозол с различен размер на частиците за ефективно лечение на горните и долните дихателни пътища. Регулиране на размера на частиците е лесно да се направи от страна на потребителя, без подмяна на компоненти. Уредът работи при два режима за лечение на горните дихателни пътища (орофаринкс, ларинкс, трахея) размерът на генерираните аерозолни частици е 6 микрона (MMAD). За лечение на долните дихателни пътища (бронхите, бронхиолите) размерът на генерираните аерозолни частици е 3 микрона (MMAD).
Респираторна фракция – това е количеството на аерозолни частици, с размери по-малки от 5 микрона, изразено като % от целия обем на произведения аерозол. Най-малко 50% от частиците трябва да са с размер по-макък от 5 микрона. Колкото по-висока е респираторната фракция, толкова по-голямо количество от лекарството прониква в по-дълбоките отдели на белите дробове като по този начин се увеличава ефективността на лечението.
Остатъчен обем на лекарственото вещество след инхалиране – това е остатъчното количество от лекарството в инхалатора след инхалиране. Този показател не трябва да превишава 1,0 мл. Колкото по-малък е остатъчният обем след инхалиране, толкова по-малки са загубите и е по-висока ефективността на лечение.
Скорост на образуване на аерозола - показва колко бързо пулверизаторът превръща течното лекарствено вещество във фин аерозол. Този показател трябва да бъде най-малко 0,2 мл / мин. Бързозото разпръскане намалява продължителността на процедурата на инхалиране, което е удобно за пациента особено когато инхалациите се правят на деца. В модерните инхалатори се използва технология на регулируем клапан (Valve Adjustable Technology), която позволява на потребителите да регулират скоростта на образуване на аерозола. Технологията на регулируемия клапан се използва в небулайзери Rossmax NA100 (Швейцария) и Dr.Frei Turbo 100 (Швейцария) и др.
 
ПРИ КАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ИНХАЛАТОРИТЕ?
 
 • Остри респираторни заболявания (ринит, фарингит, синузит, трахеит, ларингит, бронхит).
 • Влошаване на хронично респираторно заболяване (хроничен ринит, синузит, тонзилит, бронхит).
 • Бронхиална астма.
 • ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).
 • Пневмония.
 • Бронхиектазии на белия дроб.
 • Гъбични заболявания на горните и долните дихателни пътища.
 • Туберкулоза на белите дробове и бронхите.
 • Муковисцидоза.
 • Предотвратяване на постоперационни усложнения.
 • СПИН-инфекция (фаза на респираторни заболявания).
ИНХАЛАЦИИ С ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР
 
Физиологичният разтвор (натриев хлорид 0.9%) се използва за инхалации - като разтворител на лекарства за инхалации или като директен агент за инхалации. Употребата на физиологичен разтвор може да започне при първи симптоми на хрема (бърза, водниста хрема), сълзене от очите, запушен нос, трудно дишане през носа. Разтворът на натриев хлорид е средство на избор при лечение на остри вирусни респираторни заболявания - както на горните, така и на долните дихателни пътища. Използва се за съпъстващо лечение на възпаления на дихателните пътища - синуит, отит, ларингит, фарингит, бронхеоит, трахеит, пневмония от бактериален и вирусен произход. Едновременната му употреба с конвенционално лекарствено лечение води до скъсяване на курса на лекарствена терапия и по-пълно възстановяване на тъканите.
 
ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО! ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИНХАЛАЦИИ
 
 • Инхалацията не се провежда по-рано от 1-1,5 часа след хранене и физическата активност;
 • Преди и след инхалация се забранява тютюнопушенето;
 • Дрехите не бива да са стегнати и затрудняващи дишането;
 • Инхалацията трябва да се прави в спокойно състояние, без да се разсейвате от разговори и четене;
 • При заболявания на носа, околоносните синуси и носоглътката, вдишването и издишването трябва да се прави през носа - спокойно, без напрежение. Необходимо е да се използва назален накрайник;
 • При заболявания на гърлото, ларинкса, трахеята, бронхите, се препоръчва да се вдишва аерозол през устата, трябва да дишате дълбоко и равномерно;
 • След дълбоко дишане с устата трябва да задържете дъха си за 2 секунди, а след това да направите пълно издишане през носа;
 • Честото и дълбоко дишане може да причини замайване, така че трябва периодично да прекъсвате инхалирането за кратко време.

ЗАПОМНЕТЕ: ПРОЦЕДУРИТЕ И МЕДИКАМЕНТИТЕ ЗА ИНХАЛАЦИОННА ТЕРАПИЯ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ЛЕКАР!

САМОЛЕЧЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНО!