Гипотония: симптомы, профилактика, лечение. Контроль арериального давленияХипотонията болест ли е? Да, опасна болест, но за щастие е лесно да се предотврати ако човек води здравословен начин на живот, посещава водни процедури, масажи, спортува редовно и се разхожда на открито възможно най-дълго. Тези принципи ще помогнат или поне ще облекчат чувствително хипотонията.

Доста от хората страдат от ниско кръвно налягане - хипотония, а понякога това е съпроводено и с хипотонични кризи, но много малко се знае за болестта. Смята се, че по-чести проблеми създава високото кръвно налягане „хипертония“.

 Хипотонията - Заболяване или временно състояние?

Понижаването на артериалното кръвно налягане се нарича „хипотония“. За мъжете се счита, че са с ниско кръвно налягане ако измерените стойности са по-ниски от 100 / 65 мм, а за жените по-ниски от 95 / 60 мм.

Въпреки това, ниското кръвно налягане може да се появи като страдание при иначе здрави хора в следните случаи:

  • Има такова нещо като фитнес синдром на „хронична хипотония“.
    Той се среща при тези, които са ангажирани с постоянна физическа активност. Това се случва, защото тялото се експлоатира прекалено, с постоянни спортни претоварвания и започва да работи в така наречения "режим за пестене на енергия", в която човек е с по-редки сърдечни удари (разреден пулс) и в резултат кръвното налягане пада.
  • Ниско кръвно налягане е възможно в период на адаптация към нови климатични условия или при смяна на климатичните условия.
  • При висока влажност на въздуха също може да се наблюдава спадане на кръвното налягане.
  • Като временен ефектът в резултат на електромагнитно поле или радиация.

Една от проявите на определен тип алергична реакция може да бъде хипотония. Механизмът на хипотония е следният: В тези случаи на хипотония, реакцията на кръвоносната система се забавя, кръвоносните съдове се стесняват и разширяват много по-бавно, в сравнение с кръвоносните съдове на здрав човек. Това води след себе си затруднено постъпване на достатъчни количества кръв в органите и системите на тялото. Забавя се цялото кръвообращение и жизненоважни органи или системи като сърцето и мозъкът не са снабдени с достатъчно кислород. Тези органи не работят нормално при недостиг на кислород. Ситуацията може да се влоши допълнително от заседнал начин на живот, физическо обездвижване заради работа или резки промени в климатичната обстановка.

Какви са симптомте на продължително ниско кръвно налягане?

Сравнително редки са симптомите на хипотония - като сърцебиене и сърдечна болка, а още по-рядко се забелязва изтръпване на пръстите на ръцете. Най-често хипотониците се оплакват, че имат главоболие, изпитват чувство на слабост, отмаляване и безсъние, също така повишено изпотяване и раздразнителност.
Хипотонична криза - това е сериозно! При рязко и бързо понижаване на кръвното налягане човек може да падне в несвяст. В най-добрия случай, пациентът е силно замаян и изпитва слабост, но тези симптоми са толкова силни, че трябва да седне или дори да легне докато кризата отмине.

Лечение: Не е толкова просто, колкото изглежда

Много хора смятат, че няма нищо по-лесно от лечение на хипотония – увеличава се приемът на безалкохолни напитки, силно кафе или чай, тонизиращи напитки на основата на женшен. Използването на такава „диета“ дава краткосрочен ефект и не ви лекува от хипотония. В допълнение, честото приемане на такива привидно безобидни средства, може значително да намали съдовия тонус и в резултат да изпълни животва ви с хипотонични кризи. Поради това е необходимо да се обърнете към лекар, за да получите професионален съвет за лечение.
Всяка терапия с медикаменти при хипотония е редно да се мониторира отделно от лекара, защото едно и също лекарство може да има различно действие при различните хора.

Най-доброто лечение на хипотонията e превенцията

Автоматичен апарат за кръвно налягане Dr.Frei M 400 A

За да се предотвратят хипотонията и впоследствие хипотоничните кризи, трябва да се води здравословен начин на живот и да се следи редовно кръвното налягане с подходящ апарат. Най-добре е да започнете деня с гимнастика и хладен душ. Тези процедури са най-добрата помощ за подобряване на съдовия тонус. Ходенето пеша е задължително за всеки, който иска да предотврати появата на ниско кръвно налягане. И пак ходене, независимо от времето навън! Бъдете сигурни ще има резултат ако изключите алкохола и пушенето! Яжте много плодове и зеленчуци – това е полезно за целия ви организъм и тонус.

Всеки, който страда от ниско кръвно налягане, в никакъв случай не трябва да преяжда. Ако ядете мазни или високо-калорични храни, кръвта започва да се съсредоточава в органите намиращи се в областта на корема и това допълнително влошава снабдяването на мозъка с кръв.

Имайте предвид, че хората, страдащи от системно ниско кръвно налягане, не могат да стават или сядат рязко, не могат да стоят дълго в изправено положение. При продължително стоене прав кръвта се натрупва във вените на крака. Ако сте забелязали има хората, които страдат от разширени вени, именно те са в риск от хипотонични кризи. Ако имате разширени вени трябва да носите еластични чорапи или да обвивате краката си с ластичен бинт, за да се избегне влошаване на проблема.